RETEAUA DE ZIARE
LOCALE MEDIAPRO:

BĂNĂȚEANUL
BIHOREANUL
CLUJEANUL
HUNEDOREANUL
IEȘEANUL
SIBIANUL

  Un saptamanal MediaPro, auditat BRAT                          Numarul - Pana in 20
ȘTIRILE ZILEI - CLICK PE FLUX:
 
Publicitate
Contactati redactia!
Forum si mesaje
Arhiva BANATEANUL
Despre noi
Link-uri interesante
Site-uri MediaPro
Mica Publicitate
   
Prima pagina a saptamanalului BANATEANUL si coperta revistei ProTV Magazin, in variantele tiparite
http://www.yourjobs.ro/

    SECȚIUNI SPECIALE
 
 
Caută:     
DESTINE
APUNAKE

23 Mai 2006
Click pentru a mari

"El genio escondido", Grigore Cugler, precursor al lui Ionesco și Beckett, a scris literatură în limbile română, franceză, spaniolă, a fost muzician și artist plastic, diplomat de carieră. De numele unui personaj al său se leagă o modă care continuă să facă furori.

Click pentru a mari

Arbore cu nobili

În anul 1744, împărăteasa Maria Tereza a înnobilat familia austriacă Kugler, al cărei destin avea să se lege strâns, de pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea, de ținuturile moldave.

La 1791, un ascendent al viitorului mare om de cultură Grigore Cugler - familia își românizase, între timp, numele -, Maximilian von Kugler devenea guvernator al Bucovinei. Alte sonore nume de pe un arbore genealogic deosebit sunt Karl von Kugler, devenit, în 1844, arhitect șef al Iașilor și bunica, poeta bilingvă Matilda Cugler-Poni, fostă componentă de vază a cenaclului "Junimea", condus de Titu Maiorescu.

Ana Pauker, șocată

Demisia formulată în termeni cu totul neobișnuiți de cunoscutul diplomat interbelic Grigore Cugler a stârnit și vâlvă, și spaimă, fiindcă nimeni nu cutezase până atunci s-o înfrunte pe temuta femeie-comisar Ana Pauker, care preluase portofoliul Externelor.

"Față de noua orientare a politicii guvernului român, care se îndepărtează de convingerile și sentimentele mele, sunt nevoit să-mi dau demisia", scria răspicat cel care reprezentase România, începând din anul 1924, la reprezentanțele diplomatice de la Stockholm, Berna, Berlin, Copenhaga și Oslo.

Oaza Lima

Grigore Cugler se însurase, în urmă cu zece ani, cu Ulrike Dryssen, fiică de atașat militar și nepoată a amiralului-comandant al Marinei Regale Suedeze. Fetele lor au venit pe lume în puncte geografice diferite: Christina s-a născut la Stockholm, Margaret, la Oslo, iar Alexandra, la Lima. Spiritul jucăuș al părintelui a făcut ca primele două să fie strigate acasă "Asta", respectiv, "Aia", spre amuzamentul tuturor.

În Peru, Grigore Cugler lucra, în timpul zilei, ca agent de asigurări; seara venea rândul unei pasiuni, evoluând ca prim-violonist pe podiumul Filarmonicii din Lima.

Nimic banal

Cel care a declanșat "apunakismul", curent revigorat, în mod surprinzător, în urmă cu un deceniu, a văzut lumina zilei nu departe de Piatra Neamț, la Roznov, în 7 aprilie 1903. A fost elev la celebrul colegiu militar de la Mănăstirea Dealu; în tranșeele primului război și-a pierdut două degete de la mâna stângă.

La București, a urmat cursurile Facultății de Drept, paralel cu cele ale Conservatorului; l-a avut ca mentor la vioară pe George Enescu, care a avut cuvinte de laudă pentru talentul de compozitor al tânărului, distins, în 1926, cu primul său premiu pentru creație.

Avangardist solitar

Începând din anul 1934, în paginile revistei "Vremea" au început să apară uimitoare texte semnate Grigore Cugler: aforisme, rime, cuvinte cu tâlc, pagini de proză și poezie, texte cu accentuată tentă absurdă, suprarealistă, pe linia lui Urmuz, devansând revoluționare scrieri de Ionesco, Beckett, Cioran. Utopia comică din paginile cărților ilustrate chiar de autor, cu "desene care provoacă neliniști celor care le văd": "Apunake și alte fenomene" (1934), "Vi-l prezint pe Țeavă" (1946) au dat naștere curentului apunakist, îmbrățișat mai ales de tinerii intelectuali.

Începând din anul 1995, când scrierile lui Cugler au început să fie reeditate (printre acestea, și "Afară de unul singur", "tras" inițial în samizdat, în doar 50 de exemplare), apunakismul și declanșatorul acesteia au cunoscut o nouă tinerețe; numele lui Grigore Cugler a intrat în mari antologii, dicționare, în unele manuale și cursuri universitare.

Creațiile lui Grigore Cugler au fost scrise în română, franceză, spaniolă, autorul lor fiind vorbitor a opt limbi, printre care și unele dialecte arabe.

Click pentru a mari

"O ALTĂ LUME". La sediul Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor se lansează în această săptămână o antologie a creației lui Grigore Cugler: "Apunake. Eine andere Welt" ("Apunake. O altă lume"). Volumul a văzut lumina tiparului la POPVerlag din Ludwigsburg, îngrijit fiind de cărturarul de origine timișoreană Horst Fassel (foto mic), autor al versiunii de limbă germană, al prefeței, postfeței și bibliografiei. Directorul adjunct al Instititutului pentru Cultura și Civilizația Șvabilor Dunăreni a studiat și a pus în lumină o bună parte din tezaurul "Cugler", colecția Eugenio Coseriu, aflată la Biblioteca Universității din Tubingen, respectiv, la amintitul institut din același vestit centru universitar din Germania.

Cartea îngemănează cele mai reprezentative pagini scrise de Cugler: "Apunake...", "Vi-l prezint pe Țeavă", o seamă de scrieri apărute în periodice, numeroase creații inedite, texte originale și în traducere.

"CAPȘA" DE JIMBOLIA. În primăvara lui 2003, din inițiativa poetului și traducătorului Petre Stoica, președintele Fundației Culturale Româno-Germane care-i poartă numele, în orașul timișean Jimbolia a fost inaugurată o "Capșa" locală: cafeneaua literară "Apunake", o reverență târzie față de personalitatea neobișnuitului artist român, trecut la cele veșnice departe de țară, în Peru, la 30 septembrie 1972.

 

Acest articol a fost văzut de 2561 ori.

*
124 puncte din 29 voturi

Notați acest articol

  
1 2 3 4 5
 

Trimite unui prieten

Tipărește

Alte articole scrise de Ildico ACHIMESCU

 

COPYRIGHT © 2003-2006 PubliMedia International SA

Site realizat de Arxia