RETEAUA DE ZIARE
LOCALE MEDIAPRO:

BĂNĂȚEANUL
BIHOREANUL
CLUJEANUL
HUNEDOREANUL
IEȘEANUL
SIBIANUL

  Un saptamanal MediaPro, auditat BRAT                          Numarul - Pana in 20
ȘTIRILE ZILEI - CLICK PE FLUX:
 
Publicitate
Contactati redactia!
Forum si mesaje
Arhiva BANATEANUL
Despre noi
Link-uri interesante
Site-uri MediaPro
Mica Publicitate
   
Prima pagina a saptamanalului BANATEANUL si coperta revistei ProTV Magazin, in variantele tiparite
http://www.yourjobs.ro/

    SECȚIUNI SPECIALE
 
 
Caută:     
RÂSU' - PLÂNSU'
GRAȚIERE COSTISITOARE

29 Decembrie 2006
Click pentru a mari

În urmă cu câteva zile, Horia Ioan Grigoriță, fost deținut grațiat în "lotul Cozma", a depus pe rolul Tribunalului Timiș o acțiune prin care solicită să fie despăgubit pentru cinci luni de detenție "nelegală". Grațiat de Iliescu în decembrie 2004 timp de două zile împreună cu alte 45 de persoane, timișoreanul a fost rearestat după revocarea decretului de grațiere. Pentru că instanța a decis ulterior că trebuia lăsat în libertate, fostul deținut vrea despăgubiri consistente.

Pus în libertate

Afaceristul timișorean Horia Ioan Grigoriță a fost condamnat definitiv în 2002 la patru ani de închisoare în regim de detenție pentru înșelăciune. Potrivit sentinței care l-a trimis după gratii, acesta a cumpărat produse petroliere cu file cec fără acoperire. Prejudiciul total a fost stabilit la nouă miliarde de lei la nivelul anului 2002. În decembrie 2004, norocul a părut să îi surâdă. Numele lui Horia Grigoriță se număra pe lista celor 46 de persoane care aveau să beneficieze de pe urma ultimului gest al lui Ion Iliescu, înainte de a preda scaunul de președinte. Acela de a grația o serie de deținuți, o mare parte periculoși, printre care și Miron Cozma. Grigoriță a fost pus imediat în liberate, împreună cu un alt condamnat extrem de controversat: fostul șef adjunct al Miliției Timiș, Ioan Corpodeanu.

Cu întârziere

Timișoreanul s-a bucurat doar două zile de libertate: în urma imensului scandal iscat de eliberarea lui Miron Cozma, decretul de grațiere a fost revocat. Pentru Horia Grigoriță, grațierea a intrat în vigoare abia cinci luni mai târziu, în iunie 2005, după ce afaceristul a contestat executarea pedepsei la Judecătoria Timișoara. Judecătorul care a dat sentința a recunoscut că nu are competența de a anula un decret prezidențial de revocare. Cu toate acestea, magistratul și-a asumat eliberarea lui Grigoriță, creând un precedent care avea să se termine cu eliberarea lui Miron Cozma în iunie 2005. Instanța și-a motivat decizia cu argumente aduse de către apărarea lui Grigoriță, anume că privarea acestuia de libertate intră în contradicție cu prevederile din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

"O infimă reparațiune"

Eliberarea nu l-a mulțumit complet pe fostul deținut. Cu așa o susținere din partea instanței timișorene, Horia Grigoriță a decis să evalueze în bani cele cinci luni de arest scurse de la rearestarea sa în decembrie 2004 până în iunie 2005, când s-a pronunțat sentința care l-a pus în libertate. Calculele sale l-au adus la suma de... 1,5 milioane de euro, bani pe care i-a cerut de la statul român, reprezentat prin Ministerul de Finanțe. "Privarea abuzivă de libertate este cel puțin în plan teoretic inestimabilă, suma solicitată de mine reprezentând, în fapt, o infimă reparațiune de ordin moral, derivată din privațiunile pe care le-am încercat", a motivat fostul deținut pentru judecători acțiunea depusă pe 15 decembrie la Tribunalul Timișoara.

"Sunt hărțuit"

Contactat telefonic, afaceristul, aflat momentan în București, a preferat să nu dea foarte multe detalii despre proces. "Am probleme de șapte ani de zile și sunt în continuare hărțuit", a declarat pentru BĂNĂȚEANUL Horia Ioan Grigoriță. Până la primul termen al procesului, stabilit pentru data de 2 februarie 2007, Ministerul de finanțe urmează să-și expună punctul de vedere într-o întâmpinare la dosar.

Click pentru a mari

DOUĂ LOTURI. Între colegii de grațiere ai lui Miron Cozma s-a numărat un alt timișorean controversat: fosul șef adjunct al Miliției Timiș, Ioan Corpodeanu. Participant direct la încercarea de a înăbuși manifestațiile de stradă din 16-21 decembrie 1989, când au fost uciși 33 de oameni și răniți alți 300, Corpodeanu a făcut parte din "lotul Timișoara" (foto). În 1991 milițianul a primit o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru genocid, transformată ulterior în omor deosebit de grav. Lotul celor 46 de deținuți grațiați de Iliescu în decembrie 2004 a abundat în condamnați extrem de periculoși: Daniel Cosmin Ștefănescu, asasinul cântăreței Mihaela Runceanu, fostul consilier guvernamental Petre Isac, condamnat pentru trafic de influență și fals în înscrisuri, judecătorul Valentino Acatrinei, care ispășea o pedeapsă pentru luare de mită, sau Vasile Buse, fostul vicepreședinte al Băncii Internaționale a Religiilor, condamnat pentru abuz în serviciu. Și lista ar putea continua...

Click pentru a mari
MEDIAFAXFOTO

BANI DIN AREST. Timișoreanul nu este primul grațiat care cere daune de la statul român pentru perioada de detenție ce a urmat revocării decretului de grațiere. În vara acestui an, Tribunalul București a admis în parte acțiunea fostului magistrat Valentino Acatrinei (foto, în centrul imaginii) și a obligat statul român la plata sumei de 100.000 de euro, reprezentând daune morale. Acatrinei a fost primul din lotul celor 46 de grațiați care a câștigat lupta cu statul român, creând un precedent costisitor. La rândul său, Miron Cozma a solicitat despăgubiri de 4 milioane de euro statului pentru cele 178 de zile de închisoare, procesul fiind încă pe rol.

Click pentru a mari

Naveta penală

De la prima sa condamnare, "Luceafărul huilei" a făcut oscilat permanent între libertate și detenție. În 1997, Miron Cozma a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare pentru mineriada care s-a soldat cu demisia Guvernului Petre Roman. Ulterior, Curtea Supremă a revenit asupra deciziei, condamnându-l pe Cozma la 18 ani de închisoare. Din aceștia a executat doar 7 ani și 11 luni, pentru ca în decembrie 2004 să fie grațiat de președintele Ion Iliescu, împreună cu alte 45 de persoane. Două zile mai târziu a fost reîncarcerat, printr-un decret de revocare a grațierii și în urma unui nou mandat emis de Judecătoria Sectorului 5 București. La 14 iunie 2005, Cozma a fost repus în libertate prin decizia judecatoriei Craiova, pentru ca la 28 septembrie, să fie reîncarcerat la Rahova, după ce la instanța supremă a rămas definitivă pedeapsa de 10 ani de închisoare în Dosarul "Costești". La sfârșitul lui 2005, avocații lui Miron Cozma au cerut contopirea pedepselor pentru cele două mineriade, cerere aprobată de Curtea de Apel București. La solicitarea sa, Cozma a fost mutat la Penitenciarul Timisoara la 20 decembrie 2005 fiind eliberat condiționat. La mijlocul lunii ianuarie 2006, Tribunalul Timișoara l-a trimis din nou pe Cozma după gratii, în urma recursului Parchetului.

Acest articol a fost văzut de 2890 ori.

*
40 puncte din 13 voturi

Notați acest articol

  
1 2 3 4 5
 

Trimite unui prieten

Tipărește

Alte articole scrise de Geanina JINARU

 

COPYRIGHT © 2003-2006 PubliMedia International SA

Site realizat de Arxia