RETEAUA DE ZIARE
LOCALE MEDIAPRO:

BĂNĂȚEANUL
BIHOREANUL
CLUJEANUL
HUNEDOREANUL
IEȘEANUL
SIBIANUL

  Un saptamanal MediaPro, auditat BRAT                          Numarul - Pana in 20
ȘTIRILE ZILEI - CLICK PE FLUX:
 
Publicitate
Contactati redactia!
Forum si mesaje
Arhiva BANATEANUL
Despre noi
Link-uri interesante
Site-uri MediaPro
Mica Publicitate
   
Prima pagina a saptamanalului BANATEANUL si coperta revistei ProTV Magazin, in variantele tiparite
http://www.yourjobs.ro/

    SECȚIUNI SPECIALE
 
 
Caută:     
FLAGRANT
INCULPAȚI CU ROBĂ

18 Septembrie 2006
  • Doi avocați și un executor judecătoresc au fost arestați de procurorii DNA în urma unui flagrant filmat cu o cameră video. Conform procurorilor, aceștia ar fi pretins 15.000 euro de la un acuzat pentru a cumpăra de la completul de judecată o sentință favorabilă
Click pentru a mari
Vladimir Kasai, intermediarul afacerii, a avut nevoie de o mască de oxigen după ce a auzit sentința judecătorilor
Foto: Adi PÎCLIȘAN (c)

Săptămâna trecută, procurorii DNA au descoperit, oficial, ceea ce se vorbea de ani de zile pe culoarele Palatului de Justiție din Timișoara: există avocați care cer inculpaților bani pentru a-i cumpăra pe judecători.

Trafic de influență

În dimineața zilei de luni, 11 septembrie, procurorii DNA Timișoara au realizat o operațiune concertată la Timișoara și Lugoj în urma căreia avocații Edith Lazăr, de 43 de ani și Clopina Călin, de 26 ani, membrii ai Baroului Timiș, împreună cu lichidatorul judiciar Vladimir Pavel Kașai, au fost reținuți pentru trafic de influență (Lazăr) și complicitate la trafic de influență (ceilalți doi). "Cercetările au arătat că, în cursul lunii septembrie, Edit Lazăr, în calitatea ei de avocat, i-a pretins denunțătorului G.G. suma de 15.000 euro pentru a determina membrii unui complet de judecată din cadrul Curții de Apel Timișoara să pronunțe în recurs o soluție favorabilă acestuia. Denunțătorul era cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj și risca o condamnare. Avocata lugojeană i-a dat de înțeles lui G.G. că are influență și că, prin relațiile sale, ar putea să-i facă pe judecători să-l scape de condamnare", a declarat, pentru BĂNĂȚEANUL, Vlad Speriusi, prim procuror al DNA Timișoara.

Flagrant

Conform unor surse apropiate anchetatorilor, înțelegerea era ca suma de 15.000 de euro să fie livrată în tranșe. G.G. livrase prima o parte din bani, flagrantul filmat de procurori fiind realizat la înmânarea celei de a doua tranșe, până la 12.000 de euro. Lazăr urma să mai primească 3.000 de euro după pronunțarea sentinței favorabile lui G.G.. Flagrantul a fost realizat chiar pe coridorul Tribunalului din Lugoj și a fost în întregime filmat. Conform surselor judiciare, fiind recidivist, G.G. risca ani grei de închisoare în cazul unei noi condamnări penale. Acesta a fost implicat nu demult într-un scandal la Reșița, în care a fost acuzat că a bătut patru polițiști. Judecătoria Reșița l-a condamnat la patru ani de închisoare, dar G.G. a avut parte de înțelegere la Timișoara, judecătorii de la Tribunalul Timiș considerând că acuzatul nu trebuie trimis după gratii, scăpând cu o amendă de 3.000 RON. Cum procurorii au făcut recurs, G.G. ar fi avut nevoie de menținerea sentinței de la Tribunal și la Curtea de Apel, acolo unde avea să se judece cazul.

Intermediarul

Dar nu numai G.G. este cunoscut pentru antecedentelele sale. Conform unor surse din Baroul timișean, intermediarul în acest caz, lichidatorul judiciar Vladimir Kașai, este cunoscut ca "un personaj influent, omul de casă al mai multor judecători timișoreni și un apropiat al lumii interlope". Multe din afacerile imobiliare în care este angrenat se află sub lupa procurorilor. Conform apropiaților săi, acesta a avut o relație foarte strânsă cu o judecătoare de la Tribunalul Timiș transferată recent la București. Kașai avea însă și alte uși deschise în lumea ospitalieră a judecătorilor locali. "A fost consilier juridic, ajungând în cele din urmă lichidator, asociat la o firmă unde acționar este soțul fostei judecătoare Ana Prohorov", ne-a spus unul dintre apropiații săi. În luna iunie a anului 1999, presa locală a relatat cum Kașai a pălmuit o grefieră chiar pe culoarele Tribunalului după ce aceasta l-a atenționat că se află în zona birourilor judecătorilor în afara programului de lucru cu publicul.

Leșin în sala de judecată

"În cursul audierilor, avocata Lazăr a afirmat că urma să contacteze un judecător de la Curtea de Apel pentru a menține soluția pozitivă dată anterior în cauza care îl privea pe denunțătorul G.G.", a declarat, pentru BĂNĂȚEANUL, Radu Herciu, judecător, purtător de cuvânt la Tribunalul Timiș. După mai multe ore de audieri, timp în care nici unul dintre inculpați nu și-a recunoscut vreo vină, procurorii au decis emiterea unor mandate de arestare pe 29 de zile pentru infracțiunile de trafic de influență și complicitate la trafic de influență. Sentința i-a căzut greu inculpatului Kașai. Acesta a avut nevoie de intervenția unui echipaj al ambulanței, care i-a pus masca de oxigen pentru a-și reveni din șoc. Miercuri, la miezul nopții, Vladimir Kașai s-a internat de urgență la Clinica de Nutriție și Diabet de la Spitalul Județean. Vineri, judecătorii Curții de Apel Timișoara au respins recursul celor trei, astfel că cei doi avocați și lichidatorul judiciar își vor petrece următoarele 29 de zile în arest. În ce-l privește pe Vladimir Kașai, internat în spital, o comisie medicală urmează să se pronunțe dacă afecțiunea de care suferă poate fi tratată la Spitalul Penitenciarului, caz în care va fi "externat" direct după gratii.

PÂNĂ UNDE? Flagrantul organizat de procurorii DNA a funcționat cu jumătăți de măsură. Actul de corupție cercetat s-a oprit la ușa sălii de judecată, procurorii preferând să nu meargă mai departe. Au fost reținuți cei doi avocați și lichidatorul judiciar, s-au găsit banii care urmau să fie înmânați judecătorilor din completul care urma să se pronunțe asupra cauzei denunțătorului G.G. și atât. Judecătorii cu care avocata Edith Lazăr luase deja legătura împart, în continuare, dreptatea.

PEDEAPSĂ GREA. Codul Penal prevede pentru infracțiunea de trafic de influență și complicitate la trafic de influență o pedeapsă cuprinsă între 2 și 10 ani de închisoare. Cum la mijloc sunt infracțiuni de corupție, maximul pedepsei se poate majora cu încă 3 ani.

SURPRIZĂ NEPLĂCUTĂ. Arestarea celor doi avocați a fost o surpriză pentru decanul Baroului Timiș, avocatul Lazăr Gruneanțu: "Noi am luat act cu surprindere de această nefericită întâmplare. Baroul a fost anunțat de reținerea celor implicați printr-o adresă oficială primită de la DNA de-abia după două zile de la reținere. Nu mi se pare normal să se întâmple așa, mai ales că noi trebuia să fim primii anunțați".

Acest articol a fost văzut de 2276 ori.

*
46 puncte din 13 voturi

Notați acest articol

  
1 2 3 4 5
 

Trimite unui prieten

Tipărește

Alte articole scrise de Horatiu ARDELEAN

 

COPYRIGHT © 2003-2006 PubliMedia International SA

Site realizat de Arxia