RETEAUA DE ZIARE
LOCALE MEDIAPRO:

BĂNĂȚEANUL
BIHOREANUL
CLUJEANUL
HUNEDOREANUL
IEȘEANUL
SIBIANUL

  Un saptamanal MediaPro, auditat BRAT                          Numarul - Pana in 20
ȘTIRILE ZILEI - CLICK PE FLUX:
 
Publicitate
Contactati redactia!
Forum si mesaje
Arhiva BANATEANUL
Despre noi
Link-uri interesante
Site-uri MediaPro
Mica Publicitate
   
Prima pagina a saptamanalului BANATEANUL si coperta revistei ProTV Magazin, in variantele tiparite
http://www.yourjobs.ro/

    SECȚIUNI SPECIALE
 
 
Caută:     
SCANDAL
PROBLEME LA CASTEL

03 Mai 2006
Click pentru a mari
Principele Radu Duda, în timpul acțiunii de redecorare a castelului
Foto: Adrian Pîclișan (c), BĂNĂȚEANUL

De la un timp, la Castelul Săvârșin domnește o atmosferă cât se poate de încordată. Între unii angajați și principele Radu Duda au început să apară neînțelegeri serioase. Ginerele Regelui Mihai își face tot mai mult simțită prezența pe domeniul regal, spre disperarea unora dintre angajați, care spun că Duda începe să aibă o atitudine nedemnă de o alteță regală. Cel mai supărat dintre oameni a și plecat de câteva luni de la castel. Este vorba despre fostul administrator, Nicolae Hanaș, care se află în conflict deschis cu principele.

Principe cu SRL

Nicolae Hanaș este monarhist convins și conduce filiala Săvârșin a PPCD (PNȚCD). El a fost numit administrator al Castelului Săvârșin în 2001, o dată cu reintrarea domeniului în proprietatea familiei regale. Această funcție, aparent liniștită, avea să-l aducă în doar câțiva ani în pragul infarctului.

Potrivit lui Hanaș, situația de la castel s-a schimbat radical când în scenă a intrat principele Radu Duda, prin intermediul unei firme nou înființate la care este acționar. "E vorba de SC Domeniul Regal Săvârșin SRL. Am rămas în continuare administrator al castelului, însă regret, pentru că în următorii doi ani am suportat cele mai umilitoare jigniri primite vreodată, care m-au și condus la un infarct. Toate au venit de la principele Radu Duda", susține Nicolae Hanaș. În cele din urmă, la finele anului 2005, el și-a dat demisia din funcție.

Incident cu veioze

Fostul administrator spune că principele s-a implicat tot mai mult în administrarea castelului, intrând în conflict cu unii angajați. "Are comportament dictatorial și fițe de tot felul. A început să ne vorbească urât și să facă crize din te miri ce. Până și dacă o găină din comună ajungea să calce pe iarba de pe domeniul regal eram vinovat și mă făcea cu ou și oțet. Cu toții trăiam în stres în prezența lui, pentru că erau perioade când stătea mult acolo. Într-o zi m-a acuzat că am furat două veioze, pe care le-a primit pentru rege într-o cutie. El le-a dat însă unei servitoare să le pună undeva, nu mie, ca administrator, iar aceasta le-a pus în dulapul regelui. Seara când ea a plecat acasă, principele a început să caute cutia și a urlat până la două noaptea că suntem niște hoți. Ba chiar a dat telefon la ceva colonel din București să-i ceară să se facă o investigație la castel, că aici se fură. Evident, cutia a fost găsită în dulap, în dimineața următoare, când servitoarea a fost întrebată unde a pus-o. Eu însă am făcut infarct din cauza frământărilor", acuză Nicolae Hanaș.

"Sclavi pe plantație"

Și actuali angajați ai SC Domeniul Regal Săvârșin SRL acuză unele răbufniri ale principelui. "Nu e bine să stai în calea lui când vine pe aici, că îți găsește un bai. Eu am învățat asta și mă cam feresc să dau ochii cu el", spune o angajată, care preferă anonimatul, de frică să nu ajungă șomeră.

Oamenii sunt nemulțumiți și de lefurile mici. "Suntem ca niște sclavi pe o plantație. Primim puțin peste salariul minim pe economie și de multe ori cu întârziere. Bonurile de masă nu le-am primit de jumătate de an și aveam speranța că le vom avea măcar de Paști. Eu aș pleca de aici, dar din păcate nu există prea multe locuri de muncă disponibile în Săvârșin", spune aceeași angajată.

Datorii la Electrica

Problemele nu s-ar opri aici. Castelul a acumulat datorii la utilități. Surse din cadrul SC Electrica Arad au confirmat că există un contract cu "persoana fizică" principesa Margareta, soția principelui Radu Duda. Săptămâna trecută, restanța era mai veche de două luni și depășea 30 de milioane de lei vechi, motiv pentru care la castel a fost trimis un previz de deconectare de la rețeaua electrică. "Credem că e o proastă administrare și ne este teamă că vom rămâne fără curent și atunci nu vom mai putea primi nici turiști", a spus o angajată.

Gresie "ca de birt"

Fostul administrator îl mai acuză pe principe că a atentat la valoarea istorică a castelului. "A fost o adevărată crimă să văd că, la subsol, peste pardoseala de valoare, de câteva sute de ani, a fost pusă gresie, ca în orice birt. S-au mai tăiat și copaci seculari fără nici o noimă, fapt pentru care mă îndoiesc că exista vreo autorizați", încheie Hanaș.

No comment

Contactată de BĂNĂȚEANUL, Constanța Iorga, de la Biroul de Presă al Casei Regale, spune că nu poate face nici un fel de comentarii legate de acest subiect, considerând inoportună mediatizarea unor "acuzații atât de umilitoare". "Casa Regală nu are nici un fel de poziție față de asemenea afirmații ale unor angajați sau foști angajați. Nici un membru al Casei Regale nu o să vă răspundă la asemenea acuzații", a declarat Constanța Iorga.

Click pentru a mari
Foto: Marian Buga (c), BĂNĂȚEANUL

casă boierească, și a intrat în posesia regelui Mihai în 1943, sub formă de cadou de la baronul Stârcea Mocioni, nașul său de botez. Proprietatea este înconjurată de un parc cu arbori seculari ce se întinde pe 18 hectare. Anul trecut, castelul a fost redat circuitului turistic, astfel că oricine vrea poate dormi în patul regal. Pentru asta, un cuplu trebuie să plătească 1.700.000 de lei vechi pe noapte, în tarif fiind inclus și un mic dejun, în aceeași încăpere în care ia masa și familia regală.

Click pentru a mari

"A început să ne vorbească urât și să facă crize din te miri ce. Până și dacă o găină din comună ajungea să calce pe iarba de pe domeniul regal eram vinovat și mă făcea cu ou și oțet"

Nicolae Hanaș, fost administrator al Castelului Săvârșin

Click pentru a mari

DORMITORUL REGAL. În mare parte, mobilierul din camerele castelului este modest. Patul în care doarme regele este unui vechi și nu foarte comod, însă, conform angajaților, fostul suveran și-a dorit foarte mult să-l păstreze, de dragul amintirilor.

Click pentru a mari

UN REGE IUBIT. Nicolae Hanaș spune că Regele Mihai are un comportament ales și ține la angajații lui, pe care-i tratează cu respect. "Probabil că nici nu știe despre tratamentul pe care-l aplică principele Radu Duda oamenilor. Am avut ocazia să stau foarte mult lângă Majestatea Sa, dar din respect nu i-am spus nimic", spune Hanaș. Fostul administrator afirmă că regelui îi place să fie tratat ca un om de rând. "De fiecare dată când vine la Săvârșin merge pe stradă și vorbește cu oamenii. L-am însoțit pe diverse trasee din zonă, el dorind să revadă locurile pe care le știa când era tânăr. Nu este pretențios la mâncare și nici la servire", spune Hanaș. Acesta susține că principele Radu Duda are cu totul alte pretenții: "Înainte de a veni la castel, primeam prin fax meniul pe care trebuia să-l preparăm în zilele care stătea. Principesa Margareta are o dietă specială, bazată pe vegetale".

Click pentru a mari

ÎN OPISUL SECURITĂȚII. În toamna lui 1992, presa ieșeană publica nume dintr-o listă descoperită la revoluție în biroul ultimului prim-secretar al județului, cuprinzând așa-numitele "persoane de sprijin" ale fostei Securități. Documentul - intitulat "Opis alfabetic strict secret cu nr. 001248 din 9 aug.1984; securitate, aprobări, județ" - cuprinde 600 de nume, ordonate alfabetic și având fiecare următoarele specificații: "nume și prenume", "data aprobării", "ocupația locul de muncă" și "data încetării legăturii". Studiind lista, colegii BĂNĂȚEANULUI de la săptămânalul IEȘEANUL au avut surpriza să descopere, la litera "D", și un anume "Duda Radu". În dreptul său, la rubrica "data aprobării" figurează mențiunea "09.09.'86", la "ocupația locul de muncă" - "actor la Teatrul Național", în vreme ce la "data încetării legăturii" nu apare nici o specificație.

Un actor grăbit

  • 1988: Actorul Radu Duda se mută la București, părăsind scena Teatrului Național din Iași
  • 1994: E asistent la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București
  • 1996: Actorul se căsătorește la Versoix, în Elveția, cu Principesa Margareta, fiica cea mare a Regelui Mihai
  • 1998: Radu Duda devine Principele Radu de Hohenzollern-Veringen
  • 2002: Principele Radu devine trimis special al Guvernului pentru integrare, cooperare și dezvoltare durabilă.
Click pentru a mari

Familia regală la Săvârșin, în vremuri mai puțin tensionate

Click pentru a mari

În urmă cu un an, Radu Duda putea fi văzut de arădeni făcându-și cumpărăturile la supermarketul Billa din oraș, nu înainte de a-și scoate banii din bancomat

Click pentru a mari

Camera în care dormea Ceaușescu a fost remobilată

Click pentru a mari

Gresia "incriminată" de fostul administrator

Acest articol a fost văzut de 4750 ori.

*
161 puncte din 41 voturi

Notați acest articol

  
1 2 3 4 5
 

Trimite unui prieten

Tipărește

Alte articole scrise de Marian BUGA

 

COPYRIGHT © 2003-2006 PubliMedia International SA

Site realizat de Arxia