RETEAUA DE ZIARE
LOCALE MEDIAPRO:

BĂNĂȚEANUL
BIHOREANUL
CLUJEANUL
HUNEDOREANUL
IEȘEANUL
SIBIANUL

  Un saptamanal MediaPro, auditat BRAT                          Numarul - Pana in 20
ȘTIRILE ZILEI - CLICK PE FLUX:
 
Publicitate
Contactati redactia!
Forum si mesaje
Arhiva BANATEANUL
Despre noi
Link-uri interesante
Site-uri MediaPro
Mica Publicitate
   
Prima pagina a saptamanalului BANATEANUL si coperta revistei ProTV Magazin, in variantele tiparite
http://www.yourjobs.ro/

    SECȚIUNI SPECIALE
 
 
Caută:     
PUI DE LEI
REGELE ZMEUREI

21 Mai 2007
Click pentru a mari
Se anunță o recoltă foarte bogată, după numărul mare de flori
Foto: Marian Buga (c), BĂNĂȚEANUL

În 1990, Ilie Boboescu și-a vândut casa din Arad și mașina pentru a investi în pământ. Cu banii rămași după ce a intrat în posesia a câteva hectare în satul Neudorf, arădeanul a cumpărat mii de butași de zmeură, pe care i-a cultivat, iar doi ani mai târziu banii au început să curgă. Profiturile uriașe l-au transformat în "Regele zmeurei", având cea mai mare producție din România.

Experiență de familie

Ilie Boboescu a lucrat 36 de ani în industria alimentară, fiind inginer la Întreprinderea de Fermentare a Tutunului din Arad. După Revoluție s-a gândit că ar putea să facă bani pe cont propriu din ceva la care se pricepea foarte bine: zmeura. Părinții lui au cultivat zmeura în grădina casei încă din 1960, fiind singura lor sursă de trai, în condițiile în care tatăl lui avea o pensie de agricultor de numai 100 de lei. "Grădina ne-a asigurat traiul și se făceau bani suficienți cu ea. Când era sezonul zmeurei, banii primiți la piață ne asigurau traiul tot anul", spune arădeanul. Câștigând experiență din ajutorul dat familiei la cultivarea acestor fructe, omul s-a hotărât să devină cultivator profesionist.

Preț fără concurență

Plantația de zmeură pe care și-a făcut-o în localitatea Neudorf a devenit cea mai mare din România, având peste șase hectare. "O plantație mare de zmeură există și la Pitești, dar are numai un hectar. În rest, aceste fructe sunt cultivate de români pe suprafețe mici, de obicei în grădini", spune arădeanul, care nu are concurență serioasă în acest moment.

Deși suprafața de șase hectare poate părea mică, comparativ cu terenurile cultivate cu cereale, zmeura aduce profituri înzecite. Un singur hectar cu zmeură poate da pe sezon de la 5.000 la 10.000 de kilograme de fructe. "Prețul de desfacere este foarte bun, în lipsa concurenței. Practic, până acum trei ani, când am început să dau cantități mari pe piață, zmeura se aducea în regiune din import și se vindea la kilogram cu peste 600.000 de lei. Acum, am dus acest preț la 200.000 de lei în perioada mai-iunie, când nu prea sunt pe piață alte fructe", spune arădeanul. El a socotit că a scos, anul trecut, un preț mediu de 100.000 de lei la kilogram, în funcție de perioada de vânzare și locul de desfacere. Această cantitate I-a adus încasări de jumătate de miliard de lei vechi la hectar.

Investiție profitabilă

Pentru o astfel de recoltă este nevoie de minimum 5-6.000 de butași la hectar. Cultivatorul spune însă că investiția merită, pentru că se recuperează rapid, în cel mult doi ani, iar timp de alți 13 ani, cât cultura mai dă roade, se obține doar profit. "Investiția inițială este de circa 400 de milioane de lei la hectar. Pare mult, dar cine începe cu acest hectar, scoate profit la a doua producție. Zmeura dă fructe încă din al doilea an, iar din al treilea profitul este asigurat", explică "Regele zmeurei".

Ilie Boboescu spune că nici munca pe plantație nu e grea, pentru că în afară de cules roadele, nu e de lucru decât la plantarea butașilor, care se face toamna târziu sau primăvara devreme. La cantitățile mari de zmeură pe care le are de recoltat, arădeanul are însă nevoie de mână de lucru, astfel că în fiecare sezon dă de lucru la peste 40 de localnici, care vin să culeagă fructele.

Piață asigurată

Întreprinzătorul a reinvestit cea mai mare parte a profitului, deschizând șI o pepinieră, unde înmulțește butașii de zmeură atât pentru exinderea culturilor sale, cât și pentru cei interesați să-și facă plantații. El spune că niciodată nu o să aibă suficientă zmeură, pentru că pe piață cererea este foarte mare. Pe zmeura lui se bat atât fabricile de sucuri, cât și magazinele ori cumpărătorii obișnuiți de la piață. De altfel, Ilie Boboescu preferă să dea cât mai mult la piață, pentru că acolo prețul este de 200.000 de lei, în timp ce fabricile de sucuri plătesc jumătate din sumă la kilogram: "Se vinde aproape tot în piețele din Arad, Timișoara și în alte zone apropiate, iar ce rămâne dăm la fabrici". Nu pentru mult timp, însă, pentru că arădeanul tocmai face planurile ridicării unei fabrici de sucuri la Neudorf, unde are și plantația, investiția fiind de circa 100.000 de euro.

Click pentru a mari

Avantajele plantației de zmeură

  • Cheltuieli și eforturi mici cu întreținerea plantației
  • Intrarea rapidă în producție
  • Exploatare pe o durată de 15 ani
  • Recoltă bogată prin fructificare regulată și din abundență
  • Profit asigurat de cererea mare de pe piață.
Click pentru a mari

Sperietoare pentru păsări, care, ca și oamenii, sunt foarte atrase de gustul dulce al fructelor

NUCILE, URMĂTOAREA AFACERE. Ilie Boboescu nu se ocupă numai de zmeură. El mai deține și jumătate de hectar de afine șI mure, pe care le valorifică tot la piață. Cum afacerea cu fructele merge de la sine, a trecut și la alte culturi. Este vorba de o plantație de nuci de 11 hectare, pe care tocmai a finalizat-o tot în satul Neudorf. Pomii vor da roade numai peste opt ani, dar arădeanul spune că profitul este asigurat: "Nucile au un preț foarte bun pe piață, iar avantajul major este acela că sunt un produs neperisabil. Ele pot fi ținute perioade lungi fără să li se altereze calitățile și sunt tot mai căutate în industria alimentară".

Click pentru a mari

PLANTĂ MEDICINALĂ. Zmeura este un izvor de sănătate, susțin medicii. Ea conține minerale de bază pentru om, precum calciu, magneziu, zinc, mangan, potasiu sau fosfor. Fructul asigură șI vitaminele A, B1, B2, D și P, în timp ce frunzele sunt bogate în vitamina C. Zmeura reprezintă un remediu pentru tubul digestiv, pentru pancreas și sistemul respirator, în timp ce frunzele sale sunt un antihemoragic și reglator hormonal, mai ales la femei. O cură de zmeură durează 12 zile, ceea ce presupune ca fructele să fie consumate înainte de mese, pe stomacul gol, în cantitate de 200-300 de grame pe zi. Ceaiul din vârfuri de zmeură (fie verzi, fie uscate) stabilizează glicemia și stimulează pancreasul.

Click pentru a mari

"În momentul de față, profit mai mare decât la culturile de zmeură poți avea doar dacă cultivi mac sau cânepă pentru a scoate opiu. Cei care au curajul să pornească o astfel de afacere se pot îmbogăți rapid"

Ilie Boboescu

Acest articol a fost văzut de 30351 ori.

*
1899 puncte din 616 voturi

Notați acest articol

  
1 2 3 4 5
 

Trimite unui prieten

Tipărește

Alte articole scrise de Marian BUGA

 

COPYRIGHT © 2003-2006 PubliMedia International SA

Site realizat de Arxia