SCENA
TEATRU LA CUMPĂRĂTURI

25 Iunie 2007
Click pentru a mari

Scări rulante, coșuri de cumpărături și rafturi încărcate până la refuz sunt detalii ale unui decor ce pare să aibă puține în comun cu teatrul. Nu și pentru regizorul timișorean Ion Ardeal Ieremia, care va lansa, curând, un nou concept: teatrul de supermarket. Claudia Ieremia, frumoasa actriță a Naționalului timișorean, revenită de curând de pe platourile de filmare ale serialului "Om sărac, om bogat", va interpreta rolul principal într-un spectacol ce își propune să descifreze visul american.

Click pentru a mari

Cu scările rulante

Soții Ieremia nu s-au hotărât dacă spectacolul se va numi "Hold-up Akbar" sau "Toți în America", deși balanța înclină către prima variantă. S-au hotărât însă fără dubii asupra locației: unul dintre centrele comerciale din Timișoara. La ultimul etaj al magazinului Bega se lucrează în aceste zile cu asiduitate. Muncitorii îi dau zor cu finisajele, în timp ce actorii repetă replicile în sala aflată în construcție. "Ne place atmosfera tehnoidă de aici, de la înălțime", se amuză Ion Ardeal Ieremia (foto). Regizorul e convins că le va plăcea și spectatorilor, chiar dacă nu vor avea parte nici de clasicul gong, nici de faldurile catifelate ale cortinei. Decizia de a-i mai scoate pe spectatori din sala de teatru e strâns legată de acțiunea piesei care stă la baza spectacolului, care se petrece, evident, într-un supermarket. "Aici avem avantajul că, urcând spectatorii cu scările rulante, îi introducem deja în atmosferă", crede regizorul.

"Ce e America?"

Spectacolul va marca un debut nu numai prin spațiul neconvențional. Piesa care stă la baza acestuia este semnată de scriitorul timișorean Radu Pavel Gheo, care și-a încercat astfel, pentru prima oară, mâna în dramaturgie. A ales să scrie comedie, însă cu un subiect actual și oarecum acid: viața imigranților în Stalele Unite după atacul din 11 septembrie 2001. Protagoniștii sunt doi români care au ajuns să lucreze într-un supermarket din Statele Unite. Ideea centrală va fi recția absolut particulară a unui emigrant care își vede împlinit visul. Toate personajele din spectacol sunt imigranți. Se întâlnesc în America și se întreabă ce e America?", explică Ion Ardeal Ieremia. Scriitorul Radu Pavel Gheo are, la rândul său, o experiență americană în spate: în 2001 a plecat cu familia în SUA pentru a se întoarce la Timișoara după numai un an. "Subiectul nu are legătură relevantă cu experiența mea. Este o piesă despre căutarea celui mai bun loc în care să trăiești", a precizat scriitorul timișorean.

Debut în comedie

Piesa "Hold-up Akbar" va avea premiera în toamna acestui an, însă echipa speră ca la începutul lunii iulie să le poată oferi timișorenilor o avanpremieră. Interpreta rolului principal, Claudia Ieremia, este cu atât mai nerăbdătoare cu cât, în cele nouă luni petrecute pe platourile serialului "Om sărac, om bogat", a simțit nevoia de a urca din nou pe scenă. Frumoasa timișoreancă spune că spectacolul va reprezenta pentru ea debutul în comedie: "E drept că am jucat într-un serial de comedie, însă până în acest punct al carierei îmi era străină. Chiar dacă nu pare, comedia este mai exactă, mai matematică. E un mecanism în construcție. Nu poate fi făcută de unul singur". Faptul că primul proiect al timișorencei după rolul de succes interpretat în serialul de la ProTv îl reprezintă o colaborare cu soțul său nu este de loc o întâmplare. "Relația cu soția mea este suspect de perfectă. În urmă cu mai mulți ani ne-am propus să nu mai discutăm chestiuni profesionale acasă", spune regizorul Ion Ardeal, care a urmat-o pe soția sa la București, pe platourile de filmare, pentru a interpreta, la rândul său, un rol în același serial.

Click pentru a mari

ÎNAPOI ÎN PATRIA MEA. Scriitorul timișorean Radu Pavel Gheo este unul dintre cei mai reprezentativi prozatori contemporani.A început să scrie literatură SF pe vremea când se numea ca-n buletin: Pavel Gheorghiță Radu. Primele lui volume purtau titluri cuminți: "Valea cerului senin", distinsă cu premiul pentru debut, urmat de "Fairia - o lume mult prea îndepărtată". În 2001 a câștigat Loteria Vizelor și a plecat în SUA cu întreaga familie, pentru a se întoarce la Timișoara un an mai târziu. Experiența sa americană se regăsește în volumul de eseuri "Adio, adio patria mea, cu î din i, cu â din a". Cariera de scriitor și-a continuat-o cu volume eseistice de un cinism caracteristic, precum "Românii e deștepți" și "DEX-ul și sexul" sau romanul "Fairia - o lume îndepărtată".

Click pentru a mari

NOUĂ LUNI DE COMEDIE. Filmările pentru serialul de comedie "Om sărac, om bogat" au început în septembrie 2006, pentru ca proiectul să fie finalizat nouă luni mai târziu, în luna aprilie a acestui an. Actrița Naționalului timișorean Claudia Ieremia a fost prima alegere a producătorilor pentru rolul frumoasei Ileana, cumnata personajului Titi Prodan, interpretat de Horia Brenciu (foto). Echipa serialului a inclus atât actori profesioniști, precum Șerban Ionescu, Cristina Deleanu, Ilinca Goia, cât și novici pe platourile de filmare, precum Nicoleta Drăgan de la HiQ .