RETEAUA DE ZIARE
LOCALE MEDIAPRO:

BĂNĂȚEANUL
BIHOREANUL
CLUJEANUL
HUNEDOREANUL
IEȘEANUL
SIBIANUL

  Un saptamanal MediaPro, auditat BRAT                          Numarul - Pana in 20
ȘTIRILE ZILEI - CLICK PE FLUX:
 
Publicitate
Contactati redactia!
Forum si mesaje
Arhiva BANATEANUL
Despre noi
Link-uri interesante
Site-uri MediaPro
Mica Publicitate
   
Prima pagina a saptamanalului BANATEANUL si coperta revistei ProTV Magazin, in variantele tiparite
http://www.yourjobs.ro/

    SECȚIUNI SPECIALE
 
 
Caută:     
INTERNET
UIHEI ONLINE

23 Octombrie 2006
Click pentru a mari
Deși nu are drumuri asfaltate, apă curentă și aces la Internet, Uiheiul are un site complex, în limba engleză

Uihei, Ujhely, Neusiedel auf der Heide sau Satu nou - de-a lungul timpului denumiri ale aceleiași localități - este un sat care nu se diferențiază aproape cu nimic față de alte așezări rurale bănățene, odinioară locuite de nemți. Aceleași ulițe desfundate, aceleași căsuțe șvăbești rămase în paragină sau locuite acum de familii venite din alte zone, defavorizate, ale țării. Dacă întrebi vreun localnic ce e deosebit în Uihei, acesta răspunde invariabil: "nimic".

Deosebirea nu o afli însă pe teren, ci în plan virtual: Uiheiul este singurul sat bănățean, de mărimea lui, care are un site complex, cu fotografii și informații, în limba engleză.

Click pentru a mari

Zeci de pagini

Departe de a fi doar un punct pe hartă, Uiheiul are o poveste aparte, pe care noii locuitori nu au de unde să o știe. În schimb, cei vechi, emigrați între timp în Germania, au hotărât să o pună la dispoziția oricui, pe Internet. Astfel, satul ce numără astăzi doar vreo sută de case, are, pe Internet, câteva zeci de pagini de istorie, fotografii, chiar și capturi video dintr-un film realizat în 1931, la sfințirea bisericii din localitate. Pentru cei care caută urme ale înaintașilor, au fost publicate documente vechi, fotografii de grup, fișe matricole, precum și informațiile despre fiecare mormânt din cimitir. S-au mai creat secțiuni despre eroii din Uihei din cele două războaie mondiale, despre nemții deportați în Bărăgan și Rusia și s-a adăugat lista celor ce au călătorit, între 1899 și 1923, în America și înapoi. Inclusiv planul satului și a împrejurimilor este disponibil în variantă electronică. Toate acestea, la www.uihei.com.

Click pentru a mari

ADMINISTRAT DIN ANGLIA. Pagina de deschidere a site-ului conține câteva știri din Uihei, dar și noutăți legate de activitatea celor ce îl întrețin. Cea care își dedică o mare parte din timp îmbunătățirii site-ului este Diana Lambing (foto), fiica unui fost uiheian, prizonier de război eliberat și stabilit în Anglia. Deși a vizitat satul natal al tatălui său doar de câteva ori și deși locuiește în Anglia, femeia în vârstă de 57 de ani este la curent cu tot ce mișcă în acest colț uitat de lume.

Click pentru a mari

REUNIUNEA SATULUI. Deși a fost un sat plin de viață, în prezent în Uihei nu se mai întâmplă mai nimic. Pe de altă parte, vechii locuitori sau urmașii acestora, stabiliți majotitatea în Germania, se întâlnesc o dată la doi ani la "Reuniunea satului Uihei", în sala șvabilor dunăreni din orașul Frankenthal. Următoarea reuniune - a 15-a - va avea loc anul viitor.

Click pentru a mari
Imagini din Uiheiul de altădată: Fanfara (1922)
Click pentru a mari
Imagini din Uiheiul de altădată: Prelucrarea frunzelor de tutun
Acest articol a fost văzut de 3980 ori.

*
172 puncte din 62 voturi

Notați acest articol

  
1 2 3 4 5
 

Trimite unui prieten

Tipărește

Alte articole scrise de Petrina CALABALIC

 

COPYRIGHT © 2003-2006 PubliMedia International SA

Site realizat de Arxia